zekbreffblog

A magyar stand-up le van maradva

2016. szeptember 25. - zekbreff

Ha ma valaki ki akar kapcsolni, munka után vagy tanulás mellett röhögne már valamin, akkor először a Facebookot pörgeti végig, aztán felmegy 9gagre vagy 444.hura, elveszik a YouTube rengetegben, esetleg beül a TV elé nézni valami sitcomot vagy vígjátékot. Egyvalami biztos: nem az lesz az első gondolata, hogy nézek egy kis magyar stand-upot. Márpedig ez simán lehetne célja a humoristáknak és nem is lenne egy nehéz feladat elérni hogy az emberek Kiss Ádámmal aludjanak és Dombóvárival ébredjenek fel.

506340_28.jpg


A kereslet megvan, a kínálat viszont a béka segge alatt.

Felmentem az első 3 ember Facebook-oldalára aki eszembe jutott: Kiss Ádám - 448.400 like, Dombóvári - 167.885 like, Kőhalmi - 53.130 like. Összehasonlításképpen a legnagyobb magyar youtuber Szirmai 133.725, Hajdú Péter 134.842, Orbán Viktor pedig 536.941 kedvelővel büszkélkedhet. Vagyis a közönség adott és ha lehet hinni a számoknak igény abszolút lenne a szórakoztatásra. Tartalmat viszont nemigen lehet találni az oldalakon. Kiss Ádám celebkedik, Dombóvári félresikerült orosz esküvői fotókat posztol, Kőhalmi pedig önmagát promózza. Az érdektelenség és személytelenség után Youtubeon is keresgéltem és egy fokkal jobb a helyzet. Legalább előadásokat tudok hallgatni, látni már kevésbé, ami megintcsak megnehezíti a rajongást.

Vannak tabutémák, de minek? 

Nyakunkon a népszavazás, mindenki ezzel foglalkozik, kihagyott ziccer ha nem poénkodnak ezzel. Komoly dolgokkal igenis lehet viccelődni, nem kell kerülni a témát csak azért, mert félsz hogy megosztod az embereket. Értem azt az álláspontot is, hogy ha stand-upot nézek nem akarok még ott is erről hallani, de számomra hiteltelenné válnak a humoristák ha direkt nem beszélnek erről egyáltalán semmit, hiszen biztos jópár gaget el tudnának sütni a témával kapcsolatban.

Karakteresek és a Dumaszínház virágzik

Hogy ne csak fikázzak kiemelem a pozitívumokat is. Szomszéd néniék baromi ötletesek, Bödőcs és Kőhalmi jól megjegyezhető figurák és úgy általában a híresebb fellépők elég rutinosak, ritkán érezhető hogy gondolkodnak a vicceken vagy sokszor ismételnének. Emellett úgy tűnik a nem túl olcsó jegyek is elkelnek és szinte minden napra jut valami előadás.

Összességében több értelmes kontenttel és kevesebb polkorrektséggel szerintem sokkal népszerűbbek lehetnének a viccmesélőink, kérdés ezt mennyire merik bevállalni...

A bejegyzés trackback címe:

https://zekbreff.blog.hu/api/trackback/id/tr7211741811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andd1234 2016.09.26. 07:50:36

Bodőcs Tibor mindig a kedvencünk volt ! Londonban előadott, és már ismétlésként játszott műsora azonban végtelenül unalmas, és szánalmas!

Graves 2016.09.26. 08:01:59

Egytől-egyig borzasztó humortalan görcsölés mindegyik.

powerage 2016.09.26. 08:08:03

"Hogy ne csak fikázzak kiemelem a pozitívumokat is. Szomszéd néniék baromi ötletesek"

Az alatta linkelt videó alapján, ha ez baromi ötletesnek számít, akkor a komplett magyar standup mezőnyt ki kell rángatni a hátsó kertbe és tarkón lőni...

tnsnames.ora 2016.09.26. 08:25:16

Én egészen másutt keresem a problémák gyökereit.
- Magyar standup egészen más, mint az angol nyelvű, kezdve ugye a nyelvvel vagy témaválasztással.
- Mivel kis ország vagyunk, nagyon kicsi piaccal, így ahogy a zenében vagy bármi másban is, kevés ember kevéssé tud eltartani egy műfajt. Romló világban, egyre kevesebb ember között oszlik meg az egyre nagyobb költség.
- De talán a legfontosabb, hogy a (1) minőségi standup-hoz idő és érlelés kell, nagyon költséges előállítai egy-egy anyagot, (2) ami ráadásul baromira avul 1-1 nagyobb közönség elött való prezentálás után, youtube kártékony hatásáról nem is beszélve. Hiába van igény egy tévé-csatornán 24 órában standup-ra, ha nem lehet megtölteni érdemi módon, csak gagyival, a habzsolási igényekre gyors menetben reagálva. Még a kevéske Showder-klub is túl sok, ráadásul alapvetően szeméttel van tele. Még egy Kőhalmi standup-ban is van üresjárat (olykor nem is egy). Egyedül Bödöcs tudja tartani a szinvonalat valamennyire, épp az elszigetelődésével (élő közönségre fókuszálással).

Ezo T. Erika (törölt) 2016.09.26. 08:29:12

A Szomszéd néni a legerőltetettebb, legviccestelenebb az egész bandában, ez egyetlen, amit gondolkodás nélkül kihagyot/továbbtekerek. Talán Trabarnát és Rekop Györgyöt lehetne melléjük sorolni. Dombi meg mióta Update1-et hirdet, hát, nálam leiratkozott a játszási listámról.
Egyébként a trükk az, hogy évente csak egyszer nézünk meg egy előadót, mert mind ismétli magát (mondjuk ez valahol érthető azért). Ha tv-ben nézed, ne menj Dumaszínhézba és viszont. Akkor mind vicces lesz.
Azzal egyetértek, hogy a legtöbbnek ki kellene mozdulni a bebaszunk-haknizunk-csajozunk témakör háromszögből sokat javítana, mert új témakát hozna be.

Boka1 2016.09.26. 08:33:35

Bödőcs szenzációs.

para_noir 2016.09.26. 08:34:48

Fura ez a fanyalgás, főleg olyan irreleváns összehasonlítással, hogy hány like-ja van a min.elnöknek meg Hajdúnak, előbbi eleve nevetséges összehasonlítás, utóbbi meg nyilván a 70-80%-át vette/agresszív kampánnyal csinálta kézileg. Az a nagy félreértés, hogy ezen az előadók fellépései stand-up-ként nevesültek, holott az amerikai stand-uphoz eleve nem sok közük van, kutyaközönséges kabarét csinálnak (a szerző által kiemelt Szomszésnéniék például annyira messze állnak a stand uptól, mint elefánt a templomi orgonálástól), ezért felesleges is az intelligensebb, aktualitásokkal tűzdelt amerikai műfajhoz hasonlítani őket. Az egész problémát megoldaná, ha a stand up kifejezést elhagynánk, vagy találnánk magyar megfelelőt, mert alapvetően nem rosszak ezek a humoristák, csak nem sztendupolnak, és fölösleges is őket az amerikaiakhoz hasonlítani. A fb like számok meg semmit se jelentenek, én egy időben menedzseltem egy oldalt, másfél hónap alatt párszázról 22 ezerre nyomtam föl a követőket, csak pénz kérdése (semmi illegál, csak jól pozícionált reklám).

Artie 2016.09.26. 08:56:05

Olyan a magyar stand up, mint ez a bejegyzés: semmitmondó, ötlettelen, és tele van hibákkal.

vörösbor(de)minőségi 2016.09.26. 09:30:05

Bödőcs féle műsorhoz,valóban nem elég az általános iskola.Igényes jó műsora van,szinvonalasan előadva és bátran vállalva a kényesnek mondott témákat is.Ami eleve nevetséges mert nincs kényes téma csak álságos szemforgatás,vagy napjainkban is elfogadott végtelen szervilizmus.vagy oda vagy ide.
nehéz műfaj ez,nagyon kemény ezt jól csinálni mert itt nem elég a "sörözés közben elmarháskodunk és röhögünk" ráadásul erősen fókuszálva az altesti tevékenységek poénos kiemelésére.
Bödőcs,Kőhalmi, igényli a figyelmet és picike kulturát,és ismereteket is feltételez-csak igy érthető.
mondjuk ez lehet hátrány is... :))))
szóval nagyon jók mindketten. a többiek sem rosszak.ki ezért ki amazért jó.

zekbreff 2016.09.26. 09:30:35

@para_noir: Nevezhetjük másnak, ettől függetlenül miért ne várhatnánk el, hogy itthon is legyen aktualitásokkal tűzdelt, vagy intelligensebb műsort adjanak elő? Vagy ha ők nem, mert mondjuk ők más műfaj (szerintem nekik kellene), akkor full hiányposzt ez Mo.-n. A Facebookos követőket azért emeltem ki, mert párszázezer emberrel azért már lehetne kezdeni valamit, formálni a népet, saját videókat/véleményeket posztolni pisi-kaki meg önpromó helyett.

frmn 2016.09.26. 09:43:37

Bár némelyikük elvétve szórakoztató, de az, hogy mindez stand-up lenne, az azért elég erős kijelentés, bár valahol jellemző. Ezek csak viccmesélő emberek, az igazi stand-uphoz közük nincsen.

Attilajukkaja 2016.09.26. 09:55:32

En eszre sem vettem, hogy a magyar stand-up a beka segge alatt van. Nincs tul sok szereplo, ezert gyakran ismetlodnek az arcok, de en nagyon elvezem az eloadasaikat, akar TV-ben, akar "szinhazban". Vannak kedvenceim, de ez termeszetes. Amiben gondot latok, hogy nagyon keves a jo noi eloado. Kormos Anettol mar hallottam jo eloadast, de tole sem mindig. A tobbi no katasztrofalis szokott lenni.

Attilajukkaja 2016.09.26. 09:59:56

@vörösbor(de)minőségi:
"nehéz műfaj ez,nagyon kemény ezt jól csinálni"
"szóval nagyon jók mindketten. a többiek sem rosszak.ki ezért ki amazért jó."
Abszolut egyetertek!
Bodocs szamomra azert tunik ki a tobbiek kozul, mert fel meri vallalni a mindenkori (!) politikai humort is. A tobbiek inkabb megmaradnak a bekesebb vizeken valo evezessel.

para_noir 2016.09.26. 10:40:51

@zekbreff: Magyarországon nincs amerikai értelemben vett stand up. Elvárhatod, de nincs, a meglévő humoristákon felesleges számon kérni, ez olyan, mintha azt kérdeznéd, miért nincs F1-es autó a rallifutamon. Akkor inkább kívánd azt, hogy jelenjen meg nálunk is a valódi stand up műfaj.

Attilajukkaja 2016.09.26. 11:27:06

@para_noir:
"a humor nem női műfaj"
Miert nem?
Az USA-ban tobb ragyogo noi stand-upost ismertem meg annak idejen. Bette Midler, Rosie O'Donnell, Rita Rudner, Kathy Najimi, Mo Gaffney, Ellen Degeneres stb. A mostaniakat sajnos nem ismerem.
www.youtube.com/watch?v=n9RMFPYHmrM

hidroponi 2016.09.26. 11:50:17

aki nem tud vagy nem akar nevetni annak felesleges akar standup-ot nezni, hallgatni.

Bambano 2016.09.26. 11:55:18

a menőbb standuposokkal semmi baj nincs azon kívül, hogy nincs elég anyaguk. akárhogy erőlködnek, nem tudnak annyi poént gyártani, mint amennyit a közönség képes lenne elfogyasztani. valószínűleg nem is lehet.

Ha minden nap Bödőcsöt hallgatnék kikapcsolódásnak, egy hét után a könyökömön jönne ki.

Bambano 2016.09.26. 11:58:36

@Attilajukkaja: Rosie O'Donnell? Ellen Degeneres? Melissa McCarthy? ezen három példa alapján a standup tényleg nem női műfaj...

zekbreff 2016.09.26. 12:05:36

@para_noir: Mit értesz amerikai értelemben vett stand upnak, vagy valódi stand upnak? Ha pusztán a minőségben teszel különbséget, vagy abban, hogy milyen témákat érintenek az előadók, akkor szerintem igenis számon lehet kérni, főleg ha ők maguk is jópáran stand up comedystának vallják magukat.

@tnsnames.ora: Igen ebben tök igazad van. Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a sokszor kényszerhelyzetből kialakult gagyi dolgokon teljesen pénztől függetlenül lehetne javítani szerintem.

Attilajukkaja 2016.09.26. 12:06:43

@Bambano:
Sajnalom, hogy igy gondolod. Azert erdekelne, hogy nev szerint melyik eloadasaikat lattad?

Treff Bubi 2016.09.26. 12:12:23

Azt se felejtsük el, hogy a magyar stand-up alapvetően a Rádiókabaréból eredeztethető, a legtöbb előadó Farkasházyék köpenyéből bújt elő. Nyilván ez is meghatározó a műsoraik jellegét tekintve.

Zephyrous 2016.09.26. 12:14:51

"Szomszéd néniék baromi ötletesek"
Eddig olvastam. Kb. a legszarabbak között vannak.

Attilajukkaja 2016.09.26. 12:18:47

@Treff Bubi:
"a magyar stand-up alapvetően a Rádiókabaréból eredeztethető, a legtöbb előadó Farkasházyék köpenyéből bújt elő."
Ezzel nem ertek egyet. Szerintem nagyon is mas mufaj, amit Fabry (?) "hozott be" Amerikabol, es nagyon elter Farkashazyek klasszikus kabarejatol. Farkashazy ezt tobbszor is serelmezte mar. :o)

@Zephyrous:
"Kb. a legszarabbak között vannak."
Nekem sem kedvenceim, de anyukam imadja oket. ;o)

balogh z 2016.09.26. 12:31:02

Szomszédnéniék a mai kabaré Sasjóskái körülbelül.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.09.26. 12:35:42

Jézusom, HONNAN, vagy MITŐL vannak elmaradva? Teljesen jól nyomják, viszont abszolút irreális elvárás, hogy mindegyikük hetente nyomjon egy jó kis műsort, amiben teljesen új poénok vannak, sem stílusában, sem témaválasztásában nem önismétlő. Ez egyszerűen lehetetlen.
Nincsenek lemaradva, egyszerűen kevesen vannak és még kevesebb közülük az igazán jó.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.09.26. 12:36:56

Amúgy a Szomszéd néni nekem is fáj, eleinte még egész mókásak voltak, főleg az újszerűségük miatt, de mára már nagyjából az elkapcsolom/áttekerem kategória.

nincsjonev 2016.09.26. 13:13:15

Szerintem Bödôcs az egyetlen valamirevaló, amelyik valóban mûvelt kultúrált és árnyalt humort ad elô, és aktuálpolitikai témákat is elô mer hozni. A többieknek inkább csak felvillanásaik vannak.
süti beállítások módosítása