zekbreffblog

A magyar stand-up le van maradva

2016. szeptember 25. - zekbreff

Ha ma valaki ki akar kapcsolni, munka után vagy tanulás mellett röhögne már valamin, akkor először a Facebookot pörgeti végig, aztán felmegy 9gagre vagy 444.hura, elveszik a YouTube rengetegben, esetleg beül a TV elé nézni valami sitcomot vagy vígjátékot. Egyvalami biztos: nem az lesz az első gondolata, hogy nézek egy kis magyar stand-upot. Márpedig ez simán lehetne célja a humoristáknak és nem is lenne egy nehéz feladat elérni hogy az emberek Kiss Ádámmal aludjanak és Dombóvárival ébredjenek fel.

506340_28.jpg


A kereslet megvan, a kínálat viszont a béka segge alatt.

Felmentem az első 3 ember Facebook-oldalára aki eszembe jutott: Kiss Ádám - 448.400 like, Dombóvári - 167.885 like, Kőhalmi - 53.130 like. Összehasonlításképpen a legnagyobb magyar youtuber Szirmai 133.725, Hajdú Péter 134.842, Orbán Viktor pedig 536.941 kedvelővel büszkélkedhet. Vagyis a közönség adott és ha lehet hinni a számoknak igény abszolút lenne a szórakoztatásra. Tartalmat viszont nemigen lehet találni az oldalakon. Kiss Ádám celebkedik, Dombóvári félresikerült orosz esküvői fotókat posztol, Kőhalmi pedig önmagát promózza. Az érdektelenség és személytelenség után Youtubeon is keresgéltem és egy fokkal jobb a helyzet. Legalább előadásokat tudok hallgatni, látni már kevésbé, ami megintcsak megnehezíti a rajongást.

Vannak tabutémák, de minek? 

Nyakunkon a népszavazás, mindenki ezzel foglalkozik, kihagyott ziccer ha nem poénkodnak ezzel. Komoly dolgokkal igenis lehet viccelődni, nem kell kerülni a témát csak azért, mert félsz hogy megosztod az embereket. Értem azt az álláspontot is, hogy ha stand-upot nézek nem akarok még ott is erről hallani, de számomra hiteltelenné válnak a humoristák ha direkt nem beszélnek erről egyáltalán semmit, hiszen biztos jópár gaget el tudnának sütni a témával kapcsolatban.

Karakteresek és a Dumaszínház virágzik

Hogy ne csak fikázzak kiemelem a pozitívumokat is. Szomszéd néniék baromi ötletesek, Bödőcs és Kőhalmi jól megjegyezhető figurák és úgy általában a híresebb fellépők elég rutinosak, ritkán érezhető hogy gondolkodnak a vicceken vagy sokszor ismételnének. Emellett úgy tűnik a nem túl olcsó jegyek is elkelnek és szinte minden napra jut valami előadás.

Összességében több értelmes kontenttel és kevesebb polkorrektséggel szerintem sokkal népszerűbbek lehetnének a viccmesélőink, kérdés ezt mennyire merik bevállalni...

süti beállítások módosítása