zekbreffblog

Louie és Horace & Pete

ajánló

2016. március 27. - zekbreff

louie.jpg

"Az igazi humorista nem szimplán vicceket mesél, hanem egy világnézetet ad át." 

Elég csak Hofira gondolni, hogy lássuk milyen igaza volt Puzsér Róbertnek, amikor a Kiss Ádám féle Showder Klub generációt ócsároló fellépésén a fönti szavakat mondta. Egy igazán jó poénra sokáig emlékezünk és egy komikustól is többet várunk a felejthető vicceskedésnél.
Louis C. K. két teljesen őszinte és bevállalós formátumú sorozaton keresztül mutatja be, hogy mit is gondol az emberekről és a problémáikról. Egy meglehetősen szkeptikus és cinikus, de alapvetően életigenlő világlátása van, amivel baromira tudok azonosulni.


A Louie-ban C.K. önmagának egy kifordított alteregóját alakítja, a 40+-os, kétgyerekes elvált apát, aki nevettetéssel keresi a kenyerét. A sorozatban egy-egy standupmonológ fűzi össze a kvázi szkeccsjeleneteket, gyakorlatilag egy csomó kocsmában elmesélős "a minap ez meg ez történt velem" story van kamerán keresztül bemutatva. Az első évadokban minden rész egy vagy két nagyobb hétköznapi témára reflektál (pl. apaszerep, bully, Isten, katonák), később már előjönnek átívelős szálak is és méginkább Louie életére koncentrálnak az epizódok. Általában a legtipikusabb emberi hülyeségeket figurázza ki a sorozat, és ahogyan ezeket Louie lereagálja a maga awkward stílusában az rohadtvicces. Két külön plusszpontja is van a sorozatnak. Az egyik, hogy Louie lányai nagyon faszán megírt és eljátszott karakterek és ezt azért emelem ki, mert alig tudnék olyan gyerekszereplőket mondani, akik ne lennének vagy kidolgozatlanok, vagy szimplán csak kurvaidegesítőek. A másik dolog, hogy a 4. évadban Louie egy magyar lánnyal jön össze, akivel pár részen keresztül magyar-kontra-english módon kommunikálnak, többnyire sikertelenül.

 

A Horace & Pete már egy nehezebben emészthető alkotás, ami műfajban is eltér a Louie-tól. Egy generációkon átörökölt bárban játszódó színpadi darabról van szó, ez a bár lett az alapítójairól Horace & Pete's-nek elnevezve. Nem igazán lehet történetet felvázolni, a kocsma jelenlegi tulajdonosai az eladáson vitatkoznak, a törzsvendégek politizálnak, filozofálgatnak, a betévedő hipstereket meg alkoholistákat meg jól kiosztják. A sorozat nagyon aktuális, az amerikai választáson kívül például az abortuszt, a transzneműek problémáját és az onlinerandit is kimaxolják a beszélgetések során. A nagy adag gondolatébresztéshez pedig olyan nagy nevek aszisztálnak, mint Steve Buscemi, Edie Falco és Alan Alda.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zekbreff.blog.hu/api/trackback/id/tr778447154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása