zekbreffblog

Páratlan párosok

KeddiTop

2016. január 12. - zekbreff

je.jpg

Karakterek közötti dinamika simán el tud vinni sorozatokat a hátán. A színészek közti összhang legalább annyira fontos, mint hogy hogyan írják meg köztük a párbeszédeket. Sokszor öröm nézni, ahogy egymásra reagálnak vagy ahogy ismerik egymást, ezáltal tudják a másik mire gondolhat. A tovább mögött a kedvenc ilyen párosaimat mutatom be, spoileresen.

- Dexter és Debra (Dexter)

dexter_debra.jpg

Dextert örökbe fogadta Debra apja, mégis testvérként tekintenek egymásra. Mindkettejük életében a másik az egyetlen biztos pont, akire mindig számíthatnak. Kár, hogy Dexter sorozatgyilkos. Amikor erre rájön Debra, kicsit árnyalódik a kép, érdekes, hogyan dolgozza fel Debra. Szerencsére 8 évadon keresztül követhetjük kettejük kapcsolatát, ami korántsem hétköznapi.

 

- Jack és John (Lost)

jack_john.jpg

Man of Science vs. Man of Faith, vagyis a tudomány a hit ellen. Jack a szigetre kerülve próbál végig realisztikusan gondolkodni, kezdetben ő az abszolút főszereplője a sorozatnak, akivel mindenki könnyen tud azonosulni. Ahogy furcsábbnál furcsább dolgok történnek a szigeten, amikre nincsen ésszerű magyarázat, Johnnak egyre többször lehet igazat adni és Jackel együtt mi is elkezdünk kételkedni. Damon Lindelof, a sorozat készítője szerintem egyértelműen a hit felé próbál terelgetni minket, és rávilágít arra, hogy sok dolgot nem lehet megmagyarázni, csak az számít, miben hiszünk.

 

- Jesse és Walt (Breaking Bad)

jesse_walt.jpg

A Breaking Bad alapstoryját már biztos mindenki hallotta. A kiábrándult kémiatanár összeáll egy diákkal dílerkedni. Walt készíti a cuccot Jesse meg árusítja. Ahhoz, hogy működjön a biznisz meg kellene bízniuk egymásban, de ez persze egyikük részéről sem egyszerű. Nem lövöm le a poénokat, nézzétek a Breaking Badet, igazi hullámvasút a kettejük viszonya.

 

- Bojack ás Diane (Bojack Horseman)

bojack_diane.jpg

Ahhoz, hogy Bojack önéletrajzi könyvét megírhassa Diane, meg kell ismernie őt. Olyan mély kapcsolatba kerülnek (nem, szex az nincs), hogy Bojacknek csak az fog számítani, hogy Diane milyennek látja őt. A tetőn rengeteget beszélgetnek, filóznak dolgokról és a bizalom kölcsönössé válik.

 

- Rust és Marty (True Detective)rust_and_marty.jpg

Az előzőhez hasonlóan itt is megy a filozofálgatás, egy fokkal darkosabb stílusban. A két detektív nyomozás közben ismeri meg egymást és szorítanak időt egymás sötét múltjaiban vájkálódásra is, miközben kocsikáznak egyik tetthelyről a másikra. Valószínűleg nem lenne ilyen erős a duó, ha nem Matthew McConaughey és Woody Harrelson játszanák el a szerepeket.

 

- Lester és Malvo (Fargo)

lester_and_malvo.jpg

A törvénytisztelő, beszari Lester életét teljesen megváltoztatja Malvo, aki csak a saját értékrendjét tartja szem előtt, fittyet hányva mindenre és mindenkire. Lester kizökkenti magát az unalmas életéből, a gátlástalan Malvora példaképként tekint. A párbeszédeik élményszámba mennek. 

 

- Don és Peggy (Mad Men)

don_and_peggy.jpg

Mindketten tudják egymásról, hogy kivételesek a reklámszakmában és Don segít Peggynek abban, hogy nőként is tudjon érvényesülni, előrébb tudjon lépni a titkárnő szerepköréből. A méltán híres The Suitcase című rész is elsősorban róluk szól, ahol talán először tudatosul számukra, milyen sokat jelentenek egymásnak. Don amikor csak lehet, megpróbál ágyba bújni minden nővel, Peggynél azonban ez szóba sem kerül, így bizonyos szempontból könnyebben is megbíznak egymásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://zekbreff.blog.hu/api/trackback/id/tr178266542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása