zekbreffblog

Mennyit ér egy Golden Globe-díj?

2016. január 15. - zekbreff

gg.jpg

Filmes elismerésről mindenkinek az Oscar-díj jut eszébe legelőször, sorozatok terén pedig az Emmy ugorhat be a legtöbbeknek. Az Arany Glóbusszal mindkét fél legjobbjait megjutalmazzák minden év elején, idén vasárnapról-hétfőre virradóra már a 73. alkalommal tették meg ezt. Az átadón külön öröm volt számunkra, hogy először kapott szobrot magyar film, a Saul fiát azóta már Oscar-díjra is jelölték. (Az átadóról és a további nyertesekről olvashattok itt.)

A hatalmas hírnév bezsebelése mellett kíváncsi voltam arra, hogy anyagilag mennyit is jelent a glóbusz elnyerése és hogy a 3 díj hogyan helyezkedik el egymás mellett a ranglétrán. A meglepő válaszokat a tovább mögött ismertetem.

 

Az aranynak ára van.

dijak_1.jpg

A három díj balról jobbra : Az Oscar, az Emmy és a Golden Globe

Az Oscar-díj egy 35 centis szobrocska, ami aranyozott ónötvözetből készül. A majdnem 4 kilós szobor elkészítésének költségét körülbelül 400$-ra becsülik (115.000 forint). Érdekesség, hogy a nyertesek nem sokáig dicsekedhetnek a szobrukkal a kezükben. A jelölteknek ugyanis alá kell írniuk egy szerződést az átadás előtt amiben kijelentik, hogy miután elnyerték a díjat azt nem adhatják el senkinek, valamint az Akadémia bármikor visszavásárolhatja tőlük a szobrot 1 dollárért.
Az Emmy 2,5 kg-t nyom, 40 centiméteres és szintén 400$ az ára. Ha valaki haza szeretné vinni a szobrot, lehetősége van megvásárolnia azt, egyébként a tulajdonjog a rendezőknél marad.
A Golden Globe egy egy filmszalaggal körültekert földgömböt ábrázol, súlya 3 kiló, hossza 27 cm. Magasan a legdrágább a 3 díj közül, értéke durván 800$ (230.000 forint).

Egy 2 évvel ezelőtt készült paródia, ahol Julia Louis-Dreyfus megpróbálja eladni az Emmy-jét a Breaking Bad-eseknek.

 

Többet ér a Golden Globe az Oscarnál?

jd_turk.jpg

 Edmund Helmer készített egy statisztikát, mely a Golden Globe-ra és Oscar-ra jelölt filmeket vette sorra (függetlenül attól, hogy nyertek-e). A filmeknek a jelölés utáni bevételét számította ki, melynek során a glóbusz fölényes győzelmet aratott. A Globe-ra jelöltek átlagosan 14 millió dollárt (4 milliárd forint) zsebelhettek be a jegyvásárlásokból az Oscarosok szerény 3 millió dollárja (858 millió forint) mellett. Ez az eredmény azonban több szempontból is csalóka, hiszen például a Golden Globe jelölések időpontja sokkal közelebb van a filmpremierekhez, valamint a Golden Globe nyertesek közel kétharmada később az Oscart is elnyeri.
Ahogy azt a cikkben is hangsúlyozzák, ha a teljes összbevételeket nézzük, az Oscar abszolút nyertesnek tekinthető. 

Aki nem tudná, a Golden Globe olyan, mint az Oscar, csak tisztelet nélkül. A Golden Globe olyan az Oscarhoz képest, mint Kim Kardashian Kate Middletonhoz képest. Egy picit hangosabb, egy picit szarabb, egy picit részegebb és könnyebben eladható. Állítólag. Még semmi sincs bizonyítva.
- Ricky Gervais a 2012-es Golden Globe díjátadón

 

Hírnév és béremelés.

tom_hanks.jpg

Ahogy azt már korábban említettem, az Emmy-díj sok színésznek beugró a filmsztárhoz váláshoz, úgyhogy ez mindenképpen dob az értékén. A sorozatok esetében fizetésemeléssel is szokott járni egy-egy siker, hiszen itt a színészek heti vagy havi rendszerességgel kapják a fizetésüket, ellentétben a filmekkel.
A TV-showk egy Emmy győzelmet arra is ki szoktak használni, hogy az egyes részek közbeni reklámjogok árát növeljék.
A filmsztárok pedig ahogy egyre több díjat nyernek el, úgy nő a pénztárcájuk. Tom Hankset például anno az 1980-as Tudja, hogy magányos vagy című filmben nyújtott alakításáért mindössze 800 dollárral jutalmazták, a 2006-os Da Vince-kód már 18 millió dollárt jelentett neki (+ még részesedést is kap a filmből a mai napig). 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zekbreff.blog.hu/api/trackback/id/tr658260526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.16. 17:00:16

Nem lesz népszerű amit írok, de ez van.
Nálam semmit nem ér egyik díj sem.
Néhány bennfentes és belterjes filmmágus, producer, filmkritikus és újságíró hozza össze az egész felhajtást. Médiacirkusz amelyet rendre beszop a nagyérdemű.

Panem et circenses!

von Putri 2016.01.16. 17:28:17

Szóval egy nagy gagyi az átadott szobrocska is, nem csak az alkotások amiért adják (többnyire). Régen igyekeztem elkerülni a díjazott filmeket, most egyszerűbb mert nem járok moziba

Ugyanúgy nem érdekelnek az amerikai filmek, mint ahogy Amerikát se érdekli Magyarország. Legfeljebb az itteni zsidóság, annak a históriájából is csak a holokauszt, ami mozirémségnek jól eladható két zombihorror és egy űrscifi között. Egy új keletű hasonlattal a szimfónikus koncertből csak a köhögésre kíváncsi a filmes szakma, ergo ezt kapja az átlag néző

zekbreff 2016.01.16. 17:58:58

@Látens Inszinuáció:
Kedves Látens Inszinuáció!
Szerinted nem is lenne szükség a filmek és sorozatok díjazására egyáltalán, vagy a kivitelezésével van a probléma?
Ha például közönségszavazás alapján menne a díjazás már érne valamit?
Szerintem jó dolog, hogy megjutalmazzuk a legjobb alkotásokat, ami által többen ismerik meg azokat, bár igaz, hogy sokszor nem azok a filmek/sorozatok nyerik el elezeket a díjakat, amik a legjobban megérdemelnék.

Üdv: zekbreff

zekbreff 2016.01.16. 18:45:04

@von Putri:
Azért a Saul fiával pedálozni amellett, hogy Amerikát csak a holokauszt érdekli, Magyarország nem, az szerintem túlzás.
Már csak az Oscarokat nézve is, voltak bőven magyar jelölések/sikerek mind rendezés, forgatókönyv, stb. kategóriában az elmúlt években.
www.life.hu/kult/20120224-az-oscardij-es-a-magyarok-15-dolog-amire-buszkek.html

2016.01.16. 18:49:56

@zekbreff:

De szükség lenne, ezt nem is vitattam.
Azonban a díjazás minőségével van baj.
Gyakran olyan filmek kapnak díjakat, amit a nézők látványosan nem szeretnek, és fordítva.

Valóban jobb lenne, ha a közönség díjazna, hiszen - állítólag - nekik készül a film.
Évek óta olvasom, hogy szegény Leonardo Dicaprio már hány alkalommal volt Oscar-jelölt, de eddig egyszer sem kapta meg. Vajh mi okból?
De ha a közönség szavazott volna, már legalább egy Oscarja lenne, ha a Titanic c. filmért nem is, de akár az Aviátor, akár az Eredet c. filmért már régen megérdemelte volna.

Szóval csak azt akarom ezzel prezentálni, hogy ezek a díjak ha erős túlzással is, de pacekra mennek.
Nekem ezért nem érnek semmit.

J. McClane 2016.01.16. 19:40:59

Tobb helyen olvastam, hogy a Golden Globnak nem sok elismerese van odaat. Nagyjabol tesynek ra a szineszek.
Ugye ezt olyan ujsagirok osztjak ki, akik az USA-ban elnek es a fel kezuket odaadnak egy selfiert valami A listas sztarral. Tehat se nem szakmai, se nem objektiv. Az oscar kicsit komolyabb talan.

eßemfaßom meg áll 2016.01.16. 20:49:58

@zekbreff: "Szerinted nem is lenne szükség a filmek és sorozatok díjazására egyáltalán,"

A nézők díjaznak. A fődíjat magas nézőszámnak hívják.
süti beállítások módosítása