zekbreffblog

Leftovers

ajánló

2015. október 24. - zekbreff

A Man Seeking Woman után jöjjön valami más, a tovább mögött Damon Lindelof kőkemény drámáját fogom bemutatni nektek.

Bár a műfaj eltér,  néhány dologban mégiscsak hasonlít a Man Seeking Woman-re. A Leftovers is fiatal, eddig mindössze 13 részt sugárzott az HBO. Emellett most is adaptációról van szó, az 1. évad Tom Perrotta “The Leftovers” című könyvén alapul.

A történet Mapleton-ban játszódik, 3 évvel “Az Elragadás” után. Erről az eseményről annyit kell tudni, hogy az emberek közel 2%-a egyik pillanatról a másikra eltűnt a Föld színéről. Miért, miért pont ők, miért pont aznap? A sorozat egyáltalán nem foglalkozik ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával. A hangsúlyt sokkal inkább arra fektetik, hogy a város lakói hogyan tudják feldolgozni elvesztett szeretteiknek hiányát, képesek-e továbblépni. (Spoiler alert: Nem.)

leftovers1.jpg

A sorozaton egyértelműen érezhető Lindelof keze munkája. A főszereplő például a Lost-hoz hasonlóan itt is egy racionális gondolkodású, életeket mentő középkorú férfi, akivel talán a legkönnyebb azonosulnia a nézőnek. Ahogy haladunk előre a frusztrált helyzetben, a karakterek iránti empátia is erősödik, ez megintcsak egy olyan eszköz, amit az író gyakran próbál meg bevetni, hogy visszahúzza a közönséget a TV elé.

leftovers2.jpg

A vallás, valamint a hit kikerülhetetlen tényező az emberek számára a tragédia bekövetkezte után. Vannak, akik némaságukkal hirdetik, hogy véget ért a világ, akad olyan ember is, aki állítása szerint ölelésével minden szenvedéstől meggyógyít, egy másik pedig az Elragadás napját kihasználva téríti a népet a nehéz időkben. Rengeteg nézőpont tárul a szemünk elé, mindenkinek szüksége van arra, hogy megmagyarázza a megmagyarázhatatlant. A sorozat elgondolkodtató, számomra például rejtély, hogyan reagálnék, ha velünk is megtörténne mindaz, ami a Leftovers univerzumában. Egy-egy rész végén a katarzis élménye is megvolt nálam, amit nagyban segített a Max Richter által írt hihetetlenül hatásos soundtrack.

A Leftoverst bátran ajánlom mindenkinek, aki nem ijed meg egy komolyabb, odafigyelős drámától, az én listámon egy év alatt felkerült a top10-be.

Színészek: Justin TherouxCarrie CoonAmy BrennemannLiv Tyler,Christopher Eccleston

(Jelenleg a 2. évad fut, az HBO még nem rendelte be a 3. évadot.)

A bejegyzés trackback címe:

https://zekbreff.blog.hu/api/trackback/id/tr28204706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása